Plantation OFTD Artisanal Rum

PLANTATION Rum | Jamajka

Katalógové číslo: Alko90 Kategórie: Značka:

Popis

Plantation OFTD Artisanal Rum je rum vytvorený samotným Alexandrom Gabrielom, zakladateľom a vlastníkom značky Ferrand Cognac, Plantation Rum a Citadelle Gin.
Na tomto unikátnom rume sa tiež podpísali: David Wondrich – historik na liehoviny a koktaily, Jeff “Beachbum” Berry – majiteľ Latitude 29 v New Orleans, Martin Cate – majiteľ Smugller Cove v San Franciscu, Paul Mcfadyen – majiteľ Trailer HAPPINES v Londýne, Paul McGee – majiteľ Lost Lake v Chicagu a Scott Schuder – majiteľ Dirty Dick v Paríži.
Rum, ktorý uzrel svetlo sveta na “tajnom stretnutí” v New Orleans v lete 2015, kde sa táto skupina stretla pri ochutnávke radu historických Overproof rumov a archívnych vzoriek, vytvorili tento nevtieravý overproof vhodný do koktailov. O.F.T.D. oficiálne znamená Old Fashioned Traditional Dark. 
Aróma: Intenzívna, tóny kávy, pomaranču, sliviek.
Chuť: Čokoláda, vanilka, škorica, hrozienka, oriešky, melasa, dymové tóny. 
Záver: Dlhý a pretrvávajúci s horkou čokoládou, klinčekmi a karamelom.


Technologické parametre
Pôvod: Barbados, Jamajka a GuyanaSurový materiál: MelasaFermentácia:Barbados: 72 hodínGuyana: 1 týždeňJamajka: 2 týždneDestilácia:Barbados: Dvojitá Column destilácia & Pot Still (Greggova farma)Guyana: Port MourantJamajka: Pot Still (John Dore)Obsah pridaného cukru: 0 g / l

Barbados



Príbeh rumu sa začína na Barbadose, ktorý je kolonizovaný Anglickom. Od roku 1627 bol Barbados pôvodcom pestovania cukrovej trstiny v Karibiku. Rum si získal srdcia ostrovných námorníkov, neskôr anglických námorníkov. Legenda hovorí, že keď sa námorníci vrátili do Anglicka, ponúkli rum ako darček, aby dokázali, že skutočne prekročili oceán. Nesporným rodiskom rumu je Barbados ostrov posiaty veternými mlynmi, ktoré sa používali na drvenie cukrovej trstiny pre extrahovanie šťavy. Cukrovarnícky priemysel klesá, ale ostrov naďalej produkuje vynikajúce rumy, ktoré sa vyznačujú tradičnými miestnymi metódami.  Špeciálna fermentačná technika prepožičiava miestnym liehovarom bohaté a aromatické arómy.



História rumu
 Prvá písomná zmienka o existencii rumu pochádza z ostrova Barbados v roku 1647, je však isté, že výroba rumu sa odohrávala na ostrove od začiatku 17. storočia. Vo Francúzsku prichádza uvedenie rumu neskôr a to v roku 1694. Rum sa v tom čase považoval za liek. Priemerná kvalita a lacná produkcia znamenali, že rum sa prvotne konzumoval medzi otrokmi na plantáží (brandy a sherry sa považovali za príliš drahé, takže tie boli vyhradené pre osadníkov). Rum sa tiež stáva nápojom námorníkov a pirátov. Skutočný pokrok v destilačných technikách ešte neprišiel a dovtedy rum zostával len pre miestnych. Začiatkom osemnásteho storočia sa však rum šíri cez oceán do Európy a Severnej Ameriky.
Rumové odrody
Existujú dve hlavné výrobné metódy, ktoré sú pôvodom dvoch odlišných liehovín:- „Tradičné rumy“ vyrobené z melasového základu- „Agricole rumy“ vyrobené zo šťavy z cukrovej trstiny, ktorá bola potom fermentovaná a destilovaná.

 Cukrová trstina
Cukrová trstina sa zberá ručne alebo strojom a potom sa, čo najskôr rozreže, rozdrví, aby sa minimalizovala degradácia cukrov obsiahnutých v trstine. Po rozomletí trstiny sa šťava extrahuje a pripravuje na kvasenie, výsledkom procesu premeny cukru na alkohol je vzniknutý kvas. Tento kvas sa následne niekoľkokrát zahrieva, aby sa extrahoval rovnaký podiel cukru a melasy pre tradičný rum.
Fermentácia
Transformácia cukru na alkohol je vyvolaná pôsobením kvasiniek. Fermentácia môže trvať od niekoľkých hodín (v prípade ľahkých rumov) po niekoľko dní (v prípade zložitejších rumov) až po niekoľko týždňov.
Destilácia
Pôvodne boli všetky rumy destilované v malých bankách. Dnes sa však väčšina rumov destiluje kontinuálne v stĺpcoch. Táto moderná destilačná metóda, ktorú Kuba prvýkrát prijala v 19. storočí, umožňuje rýchlejšiu a plynulejšiu výrobu. Destilácia v kotli je stále dlhšia a ťažko zvládnuteľná, ale stále sa praktizuje na Jamajke, na Barbadose, v Svätej Lucii, na Haiti a v Guyane.
Zrenie
Po destilácii sa nový alkohol okamžite plní do fliaš alebo sa na určitý čas necháva skladovať v drevených sudoch. Najčastejšie používané v Karibiku sú mladé sudy po Bourbone (americký biely dub), ktoré dodávajú rumu vanilkové, korenené a mierne dymové tóny. Vďaka horúcemu a vlhkému podnebiu je podiel anjelov v Karibiku 3 – 4 krát vyšší ako v prípade destilátov vo Francúzsku alebo Škótsku, čo vysvetľuje ťažkosti s udržiavaním rumu v sude dlhšie ako 8 alebo 10 rokov.

Čo ďalej?
Chce